Met apparaten trainen of losse gewichten, wat is beter om te doen?

2023-07-05
Richard

Er zijn verschillende manieren om oefeningen te doen, en een belangrijk verschil is of je gebruikmaakt van losse gewichten of fitnessapparaten. Veel mensen hebben sterke meningen over wat de beste optie is, maar het is moeilijk om te zeggen welke keuze het beste is. Elke methode heeft zijn goede en minder goede kanten. Wat het beste voor jou werkt, hangt zoals altijd af van wat jij fijn vindt. Vandaag zetten we alle voordelen en nadelen van fitnessapparaten en losse gewichten voor je op een rijtje.  Zo kun je een keuze maken die het beste bij jou past.

De voordelen van apparaten

Sommige fanatieke sporters praten soms negatief over fitnessapparaten, maar dat is niet helemaal eerlijk. Fitnessapparaten hebben namelijk voordelen. Eén daarvan is dat ze gemakkelijker te gebruiken zijn. De leg extension is daar een goed voorbeeld van. Je kunt er bijna meteen mee beginnen, zelfs als je de beweging nog niet goed kent. Vooral voor beginners is het goed om met fitnessapparaten te trainen, omdat ze minder kans hebben op blessures door verkeerde techniek. Daarnaast kun je met fitnessapparaten specifieke spieren trainen. Dit is handig als je bepaalde spiergroepen sterker wilt maken of als je een blessure hebt.

Apparaten gebruiken om spieren te trainen

Als je een fitnessapparaat gebruikt, volg je meestal een vast pad en richt je je op dezelfde spiergroep in dezelfde hoek. Hierdoor train je voornamelijk die specifieke spiergroep. Bijvoorbeeld met een lat pully train je alleen maar je rugspieren. Het goede hiervan is dat je die spiergroep gericht en intensief kunt trainen. Het nadeel is dat je de andere spieren eromheen en je kernspieren bijna niet traint. Dit betekent niet dat je alle fitnessapparaten moet vermijden. Sommige apparaten zijn nuttig. Maar het is een fout om alleen maar op fitnessapparaten te vertrouwen voor je training. Een algemene richtlijn is dat ongeveer 70 tot 80% van je training uit oefeningen met vrije gewichten en compound oefeningen moet bestaan.

De voordelen van losse gewichten

Losse gewichten hebben eigenlijk precies de voordelen die fitnessapparaten niet hebben. Het belangrijkste voordeel van losse gewichten is dat je zelf de hele beweging moet doen. Daardoor worden al je spieren actief. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen sterker wordt, maar ook beter in balans bent en een goede houding hebt. Een ander voordeel is dat je je goed moet concentreren op de oefening. Hierdoor voer je de beweging altijd op de juiste manier uit.